Bijdragen » Uitleg S-Doku zaterdag 18 maart 2012

Korte aanwijzing voor de oplossing van S-Doku 18 maart 2012

Door: Roel van der Heide

Ik ga ervan uit dat de volgende situatie bereikt is:

Mocht het problemen opleveren om deze situatie te bereiken dan graag een reactie hieronder; daar zal ik dan op antwoorden. In het blok rechtsboven moet de 1 komen in het gele of het okergele vakje (beredeneer zelf). Bij nadere analyse kunnen wij de 1 echter in het gele vakje plaatsen. Immers, zou de 1 in het okergele vakje komen, dan moet de donkere 1 in de rechter kolom van drie blokken komen in vakje (6,9), dus de donkere 1 in de middelste kolom van drie blokken komt in vakjes (9,4) of (9,5), dus de derde donkere 1 zou in het blok linksboven moeten komen en dat blok bevat reeds een lichte 1. Vervolgens kunnen wij in de bovenste rij van 3 blokken de donkere vakjes 2, 3 en 6 invullen.

Plaats daarna een 6 in vakje (9,3) (beredeneer zelf). Verder invullen:

De groene 4 in vakje (9,9) is van belang. Redenering: de donkere 4-en zitten in vakjes (1,6) en (5,8), dus in één van de donkere vakjes in het blok linksbeneden, dus in (9,9). Maar nu hebben wij een 4/8 in kolommen 8 en 9, dus bevatten de gele vakjes ook 4/8 en dus bevatten de okergele vakjes 2/5. Vervolgens kunnen wij de 4/8 oplossen, want in het blok linksboven kunnen de 4 en de 8 niet samen in kolom 3 staan (meervoudige oplossing). Nog wat simpel invulwerk:

… en wij kunnen de 2/5 in de linker kolom van 3 blokken oplossen. Daarna is het een kwestie van invullen, want er is al een donkere 2:

Zelf had ik het eerst nog wat anders gedaan. Op één of andere wijze had ik beredeneerd dat vakje (5,1) een 3 moest zijn. Dat leidt tot:

Ik kan de redenering echter op dit moment even niet terughalen (ik vind het erg moeilijk om uit een reeds gemaakte puzzel de oplossingsmethode af te leiden) , maar zodra ik het weer zie zal ik hieronder reageren. Ook op deze wijze is het hierna gewoon een kwestie van invullen.

Dan is er nog een derde mogelijke benadering. Iedere S-Doku heeft de volgende standaardmethode:

Alleen kunnen wij die hier nog extra uitbreiden (beredeneer zelf, waarom):

En zelfs

(de laatste rij: 1 van de 2 is oker; dat kon ik in Excel niet weergeven).

Dit leidt snel tot de eindoplossing. Al met al vond ik deze S-Doku niet heel bijzonder en ik hoor graag reacties waar men dan was blijven steken. Dan kunnen wij hieronder een discussie voor deze S-Doku opstarten.

Veel puzzelplezier, met vriendelijke groet,
Roel van der Heide
19 maart 2012

Let op: Dit is een gastbijdrage. De inhoud is niet gemaakt door Studio Steenhuis. Wilt u ook een bijdrage leveren stuurt u die dan aan sudoku@studiosteenhuis.nl.

Gastenboek, wat vindt u?

Geef uw reactie

Uw opmerking:

Uw naam:

Anti-spam vraag: Hoeveel is twee plus drie?

De redactie kan uw bijdrage aanpassen of verwijderen. Hierover wordt niet gecorrespondeerd.