Het Scrypto

Jelmer Steenhuis nam in 1987 het zaterdagse Scryptogram onder zijn hoede en trad daarmee in het illustere voetspoor van Henk Scheltes, de krantenredacteur die met zijn unieke stijl het Scryptogram in NRC Handelsblad tot instituut had verheven.

Scheltes bleef het mysterie van het cryptogram trouw door als maker anoniem te blijven. Alleen de S van zijn naam werd als stil eerbetoon toegevoegd: Scryptogram. Dat was het makkelijkste gedeelte bij de overname; op de S kon het niet stranden. Steenhuis: 'Ik heb geprobeerd die S symbool te maken van Speels, Spannend, Scherp, Smaakvol, Spits, Spraakmakend, Sterk en Scabreus, maar hopelijk wel zonder af te glijden naar Stroperig, Stoffig, Stichtelijk, Schools, Schunnig, Slaapverwekkend, Steriel of gewoon Slecht. De ene week lukt dat beter dan de andere.'

Het Scryptogram onderscheidt zich van andere cryptische puzzels vooral door zijn associatieve en beeldende omschrijvingen. Er zijn in een Scryptogram weinig vormspelletjes zoals anagrammen te vinden. Om een Scryptogram op te lossen moet u uw fantasie gebruiken, maar altijd op een logische manier. De nadruk ligt op het blootleggen van de onverwachte betekenis van woorden door ze binnenstebuiten te keren of vanuit een onbekende hoek te belichten. Zo blijkt het antwoord bij de omschrijving 'Melig' dan plotseling bloemrijk te zijn, of deels (omschrijving: 'Onvolledige boomsoort') net zo goed gelezen te kunnen worden als de els.

De bedoeling is dat u steevast eindigt met het aha-gevoel als u de oplossing gevonden hebt. Want als dat ontbreekt is het geen goede omschrijving geweest. Of u hebt de pointe gemist, dat kan natuurlijk ook.

Zie ook: Het Scrypto van 20 jaar geleden.